Dieta niskosodowa

dieta niskosodowa

Dietetycy ciągle alarmują, że Polacy spożywają za dużo soli, nawet pięć razy więcej niż wynosi dozwolona dzienna dawka (płaska łyżeczka), a to właśnie sól jest głównym składnikiem sodu. Warto ją więc ograniczać, a szczególnie niezbędne jest to w przypadku konieczności stosowania diety niskosodowej.

 

Kto musi być na takiej diecie?

 

Każdy powinien starać się spożywać niewiele soli, a ponieważ jest jej mnóstwo w wielu produktach, najlepiej będzie unikać dosalania potraw. Jednak w niektórych przypadkach niezbędna jest typowa dieta niskosodowa. Dotyczy to zwłaszcza osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, gdyż nadmiar sodu mocno przyczynia się do pojawienia się tego groźnego schorzenia. Jest też przyczyną chorób układu krążenia i serca. Jednak takiej diety nie można stosować na własną rękę. Sód w określonych ilościach jest niezbędny, głównie do zachowania równowagi wodno-elektrolitowej. Niezbędne jest więc wykonanie badań krwi, które wykażą stężenie sodu, a potem lekarz zadecyduje, jaką formę ma mieć dieta – czy ma być ścisła, czy nisko-, czy średniosodowa.

 

Co jeść na takiej diecie?

 

Wyeliminowanie dużych ilości soli z codziennego menu wydaje się trudne, ale szybko można do tego przywyknąć. Przede wszystkim trzeba uświadomić sobie, że żywność, zwłaszcza wysokoprzetworzona, zawiera jej na tyle dużo, że nie powinno się dosalać potraw. Glutaminian sodu czy cytrynian sodu to także sód, który liczy się do dziennej dawki. Z tego powodu trzeba nie tylko zmniejszyć ilość stosowanej soli do potraw, ale też zwracać uwagę na to, co się je. W przypadku osób, którym zalecona jest dieta niskosodowa jadłospis nie może zawierać na przykład fast-foodów, napojów gazowanych, zup instant i innych produktów „z torebki”, a więc wszystkiego tego, co określa się mianem żywności przetworzonej. Warto czytać etykiety produktów, by określać, czy zawierają dużo sodu – decyduje o tym pozycja na liście składników, składników znajdujących się na końcu listy jest w produkcie najmniej. Warto wiedzieć, że sód zawierają niektóre warzywa czy pieczywo, a więc nie da się całkiem uniknąć jej spożywania – ani też nie jest to polecane, gdyż może prowadzić na przykład do odwodnienia organizmu. Jednak bardzo ważne jest, by nie stosować wiele soli do potraw. Zamiast tego należy obficie przyprawiać je ziołami czy czosnkiem, co pozwoli zachować walory smakowe. Już po kilku dniach kubki smakowe przyzwyczają się do tego i zacznie się bardziej wyczuwać sól obecną w produktach żywnościowych, wobec czego można będzie na stałe używać jej mniej.

Dieta niskosodowa
Oceń ten wpis