Produkty light – czy warto je spożywać?

truskawka produkt lite

Na temat produktów light wypowiada się bardzo wielu ekspertów do spraw żywienia i dietetyków. Zdania i opinie są podzielone. Jedno jest natomiast pewne – wszystkie wiecznie odchudzające się panie, które najbardziej na świecie boją się przytyć choćby pół kilo, zawsze i wciąż wybierają produkty takie jak jogurt light albo mleko 0%.

 

Produkty light – czy rzeczywiście warto je spożywać

 

Na sklepowych półkach pełno jest przetworów mlecznych i nabiału z zerową zawartością tłuszczu. Półki z produktami light wręcz się od nich uginają. Ludzie panicznie boją się tłuszczu, zapominając o tym, że jest on potrzebny organizmowi ludzkiemu do funkcjonowania. Oczywiście nie chodzi tutaj o to, by opychać się śmietaną albo wcinać słoninę, jednak tłuszcz jest na przykład niezbędny do rozpuszczenia się pewnych witamin występujących w warzywach i owocach. To witaminy A, D, E oraz K. Jeżeli do produktów, które zawierają w sobie sporo tych witamin, nie doda się odrobinę oleju albo śmietany, witaminy te nie zostaną przyswojone. Można zatem jeść naprawdę bardzo zdrowo i bardzo light, jednocześnie nie dostarczając swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Dlaczego? Bo totalnie wyeliminowało się z diety tłuszcz, a wszystkie produkty nabiałowe, które się spożywa, też go nie zawierają. To nie jest mądra droga postępowania.

 

Jogurt light – czy warto

 

Produkty nabiałowe totalnie pozbawione tłuszczu smakują po prostu gorzej. Nie da się ukryć, że pełnotłuste mleko to po prostu prawdziwe mleko. Mleko z zerową zawartością tłuszczu to po prostu coś w stylu białej wody. Jego smak niestety nie powala na kolana, warto zatem zastąpić je już chociażby mlekiem roślinnym, które jest zdecydowanie bardziej smaczne. Jedne z  najbardziej popularnych produktów light to z pewnością jogurty. Niestety bardzo wielu producentów oszukuje konsumentów. Chociaż jogurty takie nie zawierają tłuszczu, to zawierają coś innego, co ma poprawić ich smak. Bo trzeba uświadomić sobie jedno – tłuszcz to tak zwany nośnik smaku. Jogurt bez tłuszczu może być zatem dosładzany, przy czym na opakowaniu nie będzie napisane,  że jest w nim cukier. Mogą to być inne substancje słodzące, w każdym razie coś, co poprawi ostateczny smak produktu. Warto zatem podejść do zakupów zdroworozsądkowo. Zrezygnować z naprawdę bardzo tłustych produktów, takich jak na przykład śmietana kremówka, ser mascarpone, czy ser ricotta, które rzeczywiście są niesamowicie kaloryczne. Produkty light takie jak mleko czy jogurt lepiej jednak wyrzucić ze swojej lodówki. Tak naprawdę ich kaloryczność nie jest dużo niższa od zwykłych produktów, a smak  jest zdecydowanie gorszy.

Produkty light – czy warto je spożywać?
Oceń ten wpis