Zdrowe ciasteczka w Twojej diecie

zdrowe ciasteczka

Bardzo trudno jest tak całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Na szczęście w dobie internetu i tysięcy pomysłów na zdrowe ciasteczka bez cukru, naprawdę nie trzeba tego robić. Wystarczy bowiem opanować kilka przepisów na ciastka owsiane, które robi się naprawdę ekspresowo, aby zawsze mieć w domu coś słodkiego na ząb.

 

Zdrowe ciasteczka bez cukru – czym je dosładzać?

 

Oczywiście ciasteczka muszą być przynajmniej trochę słodkie. W końcu, kiedy mamy ochotę na małą przyjemność do kawy czy herbaty, nie zaspokoimy się czymś udającym pyszne ciasteczko. Dlatego też warto mieć w domu kilka produktów, którymi będzie można żonglować tak, by dosłodzić wypieki, a jednocześnie nie zrujnować swojej diety. Do dosłodzenia ciastek, najczęściej zamiast cukru używa się bardzo dojrzałych bananów, świeżych daktyli, ewentualnie miodu. Każdy z tych produktów nadaje trochę inny smak ciastkom, zawsze jednak wychodzą one pyszne. W przypadku wybrania opcji dosładzania za pomocą daktyli, trzeba zaopatrzyć się w pudełko świeżych daktyli, które mają sporo mięciutkiego miąższu. Należy je bardzo dobrze rozgnieść widelcem albo rozdrobnić w blenderze. Kilka daktyli wystarczy do posłodzenia standardowej ilości ciasta na ciasteczka.

 

Zdrowe ciasteczka przepis

 

Do przygotowania zdrowych ciasteczek do popołudniowej kawy czy herbaty lub dla maluchów na deser, potrzebne są następujące składniki:

– 200 g płatków owsianych górskich

– około 8-10  świeżych daktyli

– dwa jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

– bakalie: orzechy włoskie oraz laskowe, suszona żurawina bez cukru, skórka pomarańczowa, pestki dyni, pestki słonecznika

– łyżka lub dwie stopionego masła

– ulubione rozgrzewające przyprawy takie jak cynamon lub gałka muszkatołowa

– odrobina mleka lub wody

 

Część płatków owsianych można rozdrobnić w młynku do kawy, aby uzyskać mąkę owsianą. Do miski wrzucamy mąkę owsianą oraz całe płatki owsiane,  dodajemy zmiksowane lub rozgniecione widelcem daktyle, a następnie wbijamy całe jajka. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka lub wody. Następnie dodajemy ulubione rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Do wszystkiego dodajemy ulubione bakalie. Orzechy oraz migdały warto pokroić na mniejsze kawałki. Suszoną żurawinę można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, podobnie można postąpić z rodzynkami. Na koniec dodajemy odrobinę stopionego masła. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, a następnie formować ciasteczka. Kulkę z masy należy rozpłaszczyć w dłoniach, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecze się aż do zrumienienia, około 25 minut w 180 stopniach.

Zdrowe ciasteczka w Twojej diecie
Oceń ten wpis